Kik vagyunk? Mit csináltunk? Kiknek dolgoztunk? Miket készítettünk? Karrier Kapcsolat Blog
rblmarketing blog

Kinek jó a mobil reklám?

→ Balázs
Hír & mobil

Tényleg jobb a mobil a webnél? Hoz-e a kiadóknak új olvasókat, s elérhetők-e az új felületeken a hirdetők számára értékes célcsoportok? Válaszkeresés a Mobile Hungaryn.

A mobil hirdetés minden jelenleg használatos mutató szerint jobban teljesít, mint a “sima” online, viszont drágább is, a cégek pedig sok esetben nem látják bizonyítottnak, hogy megéri a befektetés. Az ügynökségi és médiatulajdonosi oldal szerint a hirdetők nem elég bátrak, a hirdetői oldal viszont a formátumok kezdetlegességét, a piac zűrzavarosságát sorolja a befektetések elmaradásának okaiként – derült ki egy a keddi Mobile Hungary konferencián lezajlott kerekasztal-beszélgetésből.

Elhangzott: az online kampányok egyre természetesebb kiegészítője lehetne a mobil, tekintve, hogy egyre nagyobb tömegek fogyasztanak mobilon tartalmakat, azzal együtt, hogy még mindig prémium célcsoportnak számít a telefonokon elérhetőké. Az alacsony reklámzaj és az intimitás tovább növeli a felület értékét, a vállalat, s elsősorban a legnagyobb hirdetőknek számító FMCG mamutok mégis ódzkodnak a nekirugaszkodástól. Juhász Péter Tibor, a Procter & Gambleközép-európai online vezetője ezt meglehetősen prózai okokkal is magyarázta. Az FMCG szektorban helyi fejlesztéseket nem nagyon engedélyeznek, maximum fordításokat, a központtól pedig mobilra aztán végképp semmi nem érkezik. “Nem tölthetem az időm 80 százalékát a genfi vagy a cincinatti központ győzködésével” – mondta el az igazgató, hozzátéve, hogy így ha akarna sem nagyon tudna mobilon hirdetni, de egyébként nem is nagyon akar. Saját teszt méréseik ugyanis nem igazolták azokat az ígéreteket, amelyeket az ügynökségek és a médiatulajdonosok szoktak a mobil kapcsán tenni, a konverziós ráta elmaradt az online kampányok során megszokott szinttől.

Ablonczy Ákos, az Infinety Online Sales House ügyvezetője arra mutatott rá, hogy a mobil is csak egy újabb médiafelület, ugyanolyan, mint bármi más. “A fogyasztók vándorolnak, a hirdetők pedig keresik a célcsoportjukat. Az a médiapiaci szereplő lesz a nyerő, amelyik bizonyítottan el tudja találni a megfelelő közönséget” – fogalmazott. “Ha idővel kiderül, hogy nem a tévében, hanem mobilon lehet mosóport eladni, a Procter is biztosan mozdulni fog” – tette hozzá.

Hasonló véleményen volt Brindza Gábor, a Madhouse mobilhirdetési hálózat alapítója is, szerinte a médiafogyasztók szokásai jól láthatóan változnak, a hirdetőknek pedig nincs más választásuk, mint hogy a userek után menjenek. A kiadói oldal számára a legnagyobb kihívás az, hogy a mobil felületeik révén új olvasókra is szert tegyenek, ne csak a meglévő online közönséget osszák fel a képernyők között. Ha ez sikerül, akkor a hirdetőknek is meggyőzőbb számokat lehet majd felmutatni. Erről már Kercsó Péter, a Sanoma mobil display felületeiért is felelős vezetője beszélt, aki elmondta azt is, hogy a kiadó a jelek szerint túl korán fogott az alkalmazások gyártásába és a weboldalak okostelefonra optimalizálásába, s jelenleg úgy érzik, hogy a piac előtt rohannak, de pénzük a fejlesztésekből nem nagyon van. Az újdonságba vetett hit azonban viszi őket előre, s bíznak abban, hogy olyan tudásra tehetnek szert még a nagy piaci robbanás előtt, ami később pótolhatatlan értéket fog hordozni.

Szerző: Fokasz Oresztész
Forrás: http://www.marketinginfo.hu/