Kik vagyunk? Mit csináltunk? Kiknek dolgoztunk? Miket készítettünk? Karrier Kapcsolat Blog
rblmarketing blog

Képfeldolgozás (hogyan tervezz logót)

→ Balázs

Elkészült a logó, a grafikai terv, elküldöd az ügyfélnek, tetszik neki, de mégsem, kicsit változtass itt-ott, még mindig nem jó, már a 8. körnél jártok és még mindig nem ment át. Mit csinálsz rosszul?

Forrás: http://blog.kolboid.eu/

Ahhoz, hogy erre a komoly és minden grafikussal, ügynökséggel előforduló problémára megoldást találjunk, előbb meg kell érteni, hogyan dolgozza fel az agy a képeket.

Az agy és a képfeldolgozás

Susan Weinscheink könyvében (Neuro Web Design) olvastam egy zseniális példát arra, hogyan működik az agyunk képfeldolgozása.

Képzeld el, hogy sétálsz egy erdőben. Az ösvényen meglátsz egy kígyót, megijedsz, hátrahőkölsz, hevesen ver a szíved. Majd mikor jobban megnézed, rájössz, hogy csak egy botot láttál, ami hasonlít egy kígyóhoz.

image

A középagyban található amigdala közvetlen és nagyon gyors összeköttetésben van az érzékszervekkel, illetve szintén külön csatornán kapcsolódik az új agyhoz is. Az agyunk képeket dolgoz fel, hihetetlen jó a mintázatok felismerésben, pontosan ezt a feladatot látja el az amigdala, viszont a részletek felismerésével nem foglalkozik. A részletes feldolgozás, mely lassabb folyamat, már az új agy feladata. A fenti rövid történetben a következők zajlottak le. A szem közvetítette a képet az amigdala felé, az a mintázat alapján kígyószerű tárgyat ismert fel, azonnal riasztotta az ősagyat, mely megemelte pulzust, az izmokat működésbe hozta, felkészítve a testet az esetleges támadásra és így a túlélésre. Az amigdala a képi információt idő közben továbbította a nagyobb kapacitással bíró új agynak, mely kicsit később analizálta a képet és “rájött”, hogy a “kígyó” csak egy bot.

A cikk itt folytatódik: http://blog.kolboid.eu/