Kik vagyunk? Mit csináltunk? Kiknek dolgoztunk? Miket készítettünk? Karrier Kapcsolat Blog
rblmarketing blog

A Google megöli a tévét

→ Balázs
Google

Szerző: Tóth Balázs | index.hu

Sokan fognak örülni a Google szerdai bejelentésének, de a Microsoft, a Mozilla, az Apple nem lesz közöttük. A keresőcég bemutatta a Chromecast nevű eszközt, amivel videókat, zenék, képeket és szinte bármilyen más webes tartalmat sugározhatunk a tévé kijelzőjére. A hangsúly az egyszerű használaton van, és a látottak alapján azt sikerült is megoldani. A kütyü segítségével még könnyebb lesz függetleníteni magunkat a kábeltévés cégektől, hogy csak a webről és online szolgáltatások segítségével szórakozzunk.

Nyitott kapu a tévékészüléken

A csupán 35 dolláros (közel nyolcezer forintos) Chromecast nagyjából akkora, mint egy pendrive, és a tévé HDMI portjára kell csatlakoztatni. Felcsatlakozunk vele az otthoni wifi hotspotunkra, és innentől kezdve már szinte nincs is semmi dolgunk. A számítógépen a Youtube weboldalán lesz a lejátszó fölött egy Chromecast-gomb, és ennek megnyomása után a pc-n megnyitott videó a tévén is elindul. A tévén felbukkanó videó persze nem a számítógépünkről továbbítódik a tévére, a Chromecast közvetlenül az internetről tölti le azt. A lejátszást azonban a pc-ről vezérelhetjük. Ugyanez működik az iOS-es és androidos eszközökön futó Youtube-appokkal is, sőt a vezérlést egyik app/eszköz átadhatja a másiknak.

000 Was7753225

Fotó: Josh Edelson / AFP

Mivel a Google más cégeknek is lehetővé teszi a Chromecast használatát, a Netflix videotékájának és a Pandora online rádiójának a tartalmait is tévére lehet sugározni a kütyü segítségével. A későbbiekben más tartalomgyártók is beleprogramozhatják a weboldalukba ezt a funkciót. De már most van egy kísérleti (béta) eszköz, amivel szinte bármit a tévére továbbíthatunk: ez a Chrome böngésző egyetlen megnyitott lapját tudja átküldeni a készülékre.

Kíváncsiak vagyunk, hogy a tévégyártók mit szólnak ehhez az egészhez, hiszen a Google az ő játékukba is belerondított. Egy ilyen kiegészítő mellett nem biztos, hogy megéri dollármilliókat beleölni az okostévé platformok fejlesztésébe. Hiszen bárki kiválthatja a tévébe beépített funkciókat a szabad HDMI portra ráköthető eszközzel. Azt viszont már most kijelenthetjük, hogy a felhasználók jól járnak a Google-féle megoldással. Így új tévé vásárlása nélkül, csupán az olcsó kiegészítő lecserélésével lehet majd fejleszteni az intelligens funkciókat. Sokkal egyszerűbbé válik a webes tartalmak tévés megjelenítése, az okostévék többségének ugyanis szörnyű az interfésze.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy az alepvetően webes hirdetésekkel foglalkozó Google már megint egy saját hardverrel rukkolt elő. Egy huszárvágással megoldotta, hogy együttműködő partnerek bevonása és véget nem érő mítingelések nélkül is a tévé képernyőjére tudjon kerülni, ami minden másnál vonzóbb terep a hirdetők számára. Ráadásul egy olyan szabványos porton, a HDMI csatlakozón keresztül lépett a nagy kijelzőkre, aminek a használatát egyik gyártó sem tudja megakadályozni.

Tényleg itt a Nexus 7

Ahogyan délelőtt egy szakportál értesülése alapján megírtuk, megjelent a sikeres Nexus 7 tablet új változata is. Ez az elődjénél két milliméterrel vékonyabb, 6 milliméterrel keskenyebb és 50 grammal könnyebb, pedig minden tulajdonságában jobb az elődjénél. Felbontása 1920×1080 pixelre nőtt, processzora 1,4 gigahertzes Snapdragon, és kétszer több a memóriája.

000 174347864

Fotó: Justin Sullivan / AFP

Új információ, hogy a két wifis modell mellett lesz egy harmadik, 4G/LTE mobilhálózatra csatlakozó változat is, ami néhány hét múlva megjelenik és 349 dollárért lesz kapható, kártyafüggetlenül. Azt sem tudtuk eddig, hogy a tabletet vezetékkel is rá lehet majd kötni a tévékre, vezeték nélküli töltővel is működik, és a modern elektronika miatt lassabban merül le, akár 10 órán át is böngészhetünk vele.

Ez az első olyan eszköz, amin előre telepítve fut az Android 4.3, ami a következő hetekben a többi, korábban bevezetett Nexusokon is telepíthetővé válik frissítésként. Ennek is számos újítását bemutattuk, azt viszont még nem, hogy a felhasználói fiókok sokkal profibban kezelhetők, mint a 4.2-es Androidban. A készülék fő felhasználója megadhatja, hogy a korlátozott júzerek milyen appokhoz férjenek hozzá. Például a szülők beállítják, hogy milyen appok legyenek előrhetők, sőt azt is, hogy amelyik játékban egyesével lehet megvenni a pályákat, ott a gyerek csak a már megvett pályákat lássa, a többit ne.