Kik vagyunk? Mit csináltunk? Kiknek dolgoztunk? Miket készítettünk? Karrier Kapcsolat Blog
rblmarketing blog

Weboldalak új generációja

→ Balázs
Web

A weboldalak leírásához, kódolásához használt html (hypertext markup language) nyelv legutóbbi, szabványosított változata, a HTML 4.0.1 még 1999 decemberében jelent meg. Azóta nagyon sok bit folyt át a világ routerein, és a több mint tíz éve gyakorlatilag változatlan szabvány már messze nem képes megfelelni a gyorsan és nagy mértékben fejlődő igényeknek.

Külső segítséggel

A manapság elvárt tartalmi elemek, elsősorban az animációk, videók és hanganyagok lejátszásához a html4 külső segítséget, külön telepítendő modulokat, plugineket igényel, jellemzően az Adobe Flash Playert vagy a Microsoft Silverlightot. Ezek nem csak nehézkessé teszik a kódolást és a weboldalak működését, hanem sok esetben komoly biztonsági kockázatot is jelentenek. Egyes platformok és böngészők – nevezetesen az iOS-eszközök és a Safari – egyáltalán nem is támogatják a Flash-t, így bizonyos tartalmak az iPaden, iPhone-on meg sem jeleníthetők.

A hiányosságok miatt a webes szabványok felett őrködő World Wide Web Consortium (W3C) már 2007-ben elkezdte a következő generációs jelölőnyelv szabványának fejlesztését. Ez a html5, amelyből az ígéretek szerint a jövő év közepén lesz végleges ajánlás. „Ettől függetlenül már gyakorlatilag mindegyik böngészőben találhatunk több-kevesebb html5-funckionalitást” – mondja Asztalos Levente, a Klikkmánia operatív igazgatója. A legmesszebb ezen a téren talán a Firefox és a Google Chrome jutott – és az Internet Explorer maradt le a legjobban.

Tehát a html5 (és a kiegészítő technológiák, például a css3, a stíluslap-kezelés) legfőbb célkitűzése, hogy ne legyen szükség külső pluginek telepítésére és használatára, és ezzel együtt a kód is egyszerűbb, áttekinthetőbb legyen. Az újítások egy része a felhasználók számára is nyilvánvaló lesz, míg más elemeik inkább csak a fejlesztők és az üzemeltetők életét könnyítik meg.

 

 

-

Előtérben a látvány

A fejlesztések egyik leglátványosabb területe a vizuális megjelenítés. A html5 már külső segítség nélkül képes két- és háromdimenziós vizuális effektek, áttűnések, animációk megjelenítésére. Óriási előrelépés, hogy beépülő lejátszók nélkül kezeli a hang- és videotartalmakat. Természetesen nincsen szó minden formátum támogatásáról (az elsődleges videóformátum például az mpeg4), de a fejlesztőknek így is sokkal könnyebb dolguk lesz, mint eddig, mondja Asztalos Levente. (A használat gyakorisága szerint a html5-re áttérés legfőbb indoka videómegosztók, videótartalom-szolgáltatók – okostévé-gyártók! – függetlenedése a hibás, sokat támadott, emiatt extra sérülékenynek tűnő Adobe Flash-tól. Nem mellékesen a zárt forráskódú Flash Playert nem lehet beépíteni nyílt forráskódú – pl. androidos – böngészőkbe. – a szerk.)

Ugyancsak belülről támogatja a html5 az egyedi betűkészletek és a vektoros grafikák használatát. Utóbbinak a nagy jelentőségű: mivel ezek minősége a nagyítás során sem romlik, egészen más struktúrájú weboldalak is létrehozhatók, mint eddig. Különösen hasznos lehet a vidd-és-dobd technológia támogatása. Nem kell többé megadni a feltölteni kívánt képek vagy állományok elérési útvonalát: elég lesz csak a fájlkezelőkből ismert drag-and-drop módszerrel ráhúzni a böngészőablakra, és az adott állomány máris a weboldal része lesz.

Az egyszerűség előnyei

A látványos külsőségek mögött azonban a mélyben is komoly változások zajlanak, sorolja tovább az újdonságokat Asztalos Levente. Html5-ben egyszerűbb, logikusabb és strukturáltabb lehet a weboldal forráskódja, elkülöníthetők egymástól a weboldal egyes elemei (fejléc, menüsor, élőláb, stb.) Az átláthatóbb kód nem csak önmagáért való előny: ennek köszönhetően gyorsabb (és olcsóbb) lehet a fejlesztés, egyszerűbb a karbantartás, könnyebben át lehet adni egy már kész weboldal kezelését egy másik csapatnak, mert ők is gyorsan kiismerik magukat a logikus felépítésű kódban. Az egyszerűbb kód révén a keresőoptimalizálás is jóval hatékonyabban megvalósítható, mert a keresők könnyebben tudják indexelni az oldalak tartalmát.

Egyszerűsödik és hatékonyabbá válik az adatbázisokkal való kapcsolattartás. Helyi tárolók alkalmazásával a html5 alapból támogatja az sql adatbázisokat; így kiváltható az adatforgalom egy része, ami bizonyos webes szolgáltatások működését nagymértékben felgyorsíthatja.

A korábbinál erőteljesebb (de még nem teljes) platformfüggetlenséget is biztosít a html5. Nem kell külön elkészíteni a weboldalt számítógép-monitorra és mobil kijelzőre: a html5 és a css3 kettőse érzékeli, hogy milyen megjelenítőről jött a kérés, és annak megfelelően az optimális megjelenítéshez formázza be az oldalt. Természetesen a kompatibilitás nem teljes, ismeri el Asztalos Levente, hiszen a platform- és böngészőgyártóknak is megvannak a maguk partikuláris érdekei, de a különbségek jóval kisebb fejfájást okoznak, mint a korábbi html-verziókban.

Hamarosan lépni kell

A meglévő weboldalakat nem kell pánikszerűen átírni html5-re, de ha egy cégnek fontos a webes megjelenés (vagy éppen webes szolgáltatásokból él), a következő egy-két évben mindenképpen időt és energiát kell fordítania az áttérés megtervezésére és végrehajtására, figyelmeztet a szakértő. A html4-re épülő weboldalak előbb-utóbb elavulnak, rosszabbul reagálnak a keresőoptimalizálásra – hátrányba kerülnek a láthatóság (és a hirdetésbevétel) szempontjából, csökken marketing- és értékesítésieszköz-hatékonyságuk.

Szerencsére nem kell a teljes webhelyet egyszerre átállítani az új szabványra, mert a kétféle html együtt tud működni. Egyes szolgáltatások, microsite-ok már készülhetnek html5-ben, miközben más, statikus oldalak még a régiek maradnak. „Ilyenkor még inkább oda kell figyelni, hogy az oldalak megjelenése, kinézete és működése a teljes webhelyen egységes maradjon” – teszi hozzá Asztalos Levente.

Forrás: http://www.itbusiness.hu

rbl megjegyzése:

A spanyol viaszt nem kell újra feltalálni, sok oldal már rég elszakadt a flash-től, a mostani webes munkáink zöme pont erre irányul. Csak a fantázián múlik, milyen látványos mozgást hozunk létre. 2 hete adtuk át: http://www.any.hu/