Kik vagyunk? Mit csináltunk? Kiknek dolgoztunk? Miket készítettünk? Karrier Kapcsolat Blog
rblmarketing blog

Tablet-forradalom – egy korszak vége

→ Balázs
mobil

Elemzők szerint a netbookok 2015-re teljesen eltűnnek az üzletek polcairól. Az iPad megjelenésével egy olyan forradalom indult el, amely még évekig meghatározza a piacok alakulását.

Az IHS iSuppli elemzése szerint 2010-ben, amikor a netbook eladások az élre törtek, 32 millió egységet értékesítettek, míg ez a szám egyes előrejelzések szerint 2013 már nem éri majd el a 4 milliót sem – írja a Technet. Ez egy meglehetősen meredek, 72 százalékos esés lenne a tavalyi 14,13 millió eladott termék után. Ugyanezen előrejelzés szerint jövőre pedig már mindössze negyedmillió ilyen gépecske talál gazdára, hogy utána 2015-re teljesen eltűnjön a piacról.

 

Aligha meglepő, hogy ilyen sanyarú sors jutott osztályrészül a netbookoknak, miután a tabletek két-három év alatt elárasztották a piacot, és teljesen elnyomták a laptopok és a telefonok közötti rést betömni hivatott készülékeket. Anno, 2010-ben, amikor az Apple-alapító Steve Jobs bemutatta az iPad-et, pont arról beszélt, hogy alapvetően mindenki laptopokat és okostelefonokat használ, és nem netbook, hanem az iPad lesz az, ami betömheti a két platform közötti rést. Persze nem csak iPad létezik a világon, hiszen minden fontosabb gyártó – és a kevésbé fontosak is – előálltak különböző kategóriájú tabletekkel, és teljesen átalakították a piacot. Meg persze megjelentek a hibrid gépek is, amelyek a laptopokat és a tableteket hivatottak ötvözni.

 

Akárhogy is lesz, az biztos, hogy az iPad megjelenésével egy olyan forradalom indult el, amely a következő néhány évben még bizonyosan meghatározza a piacok alakulását – olvasható a technet.hu-n.