Kik vagyunk? Mit csináltunk? Kiknek dolgoztunk? Miket készítettünk? Karrier Kapcsolat Blog
rblmarketing blog

Netes vásárlás tengeren innen és túl: óriási megugrás világszerte

→ Balázs

Magyarországon 25 milliárd forinttal is többet költhetnek el a weben a vásárlók idén, mint tavaly. Még az e-kereskedelmi szempontból legfejlettebbnek számító USA-ban is gyors a növekedés, nem is beszélve Kínáról.

Magyarországon 2011-ben 155 milliárd forint volt az online kiskereskedelmi forgalom (amibe a szolgáltatások nem értendők bele), idénre pedig 175-180 milliárdot vár az eNET piackutató (korábban GKIeNET). A tavalyi adat egyébként némileg alatta maradt a várakozásnak, de még így is jelentős megugrást jelentett a 2010-es (várakozásokat meghaladó) csaknem 140 milliárdhoz képest. 2012 első három negyedévében a tíz legnagyobb bónuszos-kuponos oldal 4,2 milliárd forint forgalmat bonyolított, ebből a két legnagyobb szereplő, a Bónusz Brigád és a Kupon Világ egyaránt csaknem másfél-másfél milliárddal részesedett, amiből látható, hogy igen erőteljesen működik a longtail effektus a piacon, tekintve, hogy több tucatra tehető az összes résztvevő száma. A legtöbbet (elsősorban ezen ajánlatok viszonylag nagy értéke miatt) utazásra költötték a kuponos vásárlók, ezt követi a szépségápolás és az egészség. A legtöbb ajánlat viszont a szépségápolás kategóriában jelent meg, majd az utazás és az egészség következik, eladni viszont az étel, ital kategóriában tudnak a legtöbbet ajánlataikból az oldalak.

A Kupon Világ saját közösségében mérte fel a vásárlói szokásokat, s többek között arra jutott, hogy az online kuponozók több mint harmada (36%) “mindenvevő”, azaz nincs olyan termék, amelyet ne vásárolna meg interneten. A válaszadók mintegy kétharmada azonban “válogatós”, ők elzárkóznának bizonyos termékek megrendelésétől. A legtöbben, 37 százaléka a megkérdezetteknek ruházati cikket soha nem rendelne online. Az étel- vagy italrendeléstől a megkérdezettek egynegyede, míg a műszaki cikkek megvásárlásától a megkérdezettek 16 százaléka idegenkedik. A megkérdezettek csaknem tizede legalább hetente vásárol online, de harmaduk 2-3 hónapnál gyakrabban vesz valamit a neten, így ők még rendszeres vásárlónak tekinthetők. További harmaduk ennél ritkábban használja ki ezt a lehetőséget.

Sokan a karácsonyi ajándékvásárlást, vagy annak egy részét is az interneten tervezik. AzÁrukereső.hu árösszehasonlító portál online kérdőívét kitöltő 1723 válaszoló 88 százaléka mondta, hogy a karácsonyi vásárlás kapcsán is az internetről tájékozódik, 69 százalék pedig vásárlást is tervez a weben. 2010-ben ez az arány csak 48% volt, tavaly, 2011-ben pedig 57%. Ez azt jelenti, hogy két év alatt több mint 40%-kal nőtt a karácsonykor webáruházakban vásárlók aránya. A vevők elsősorban a sorban állás és a tömeg hiánya miatt választják az online boltokat.

Idén a legnépszerűbb interneten vásárolt karácsonyi ajándékok a ruházati cikkek, műszaki termékek, könyvek és gyerekjátékok lesznek. Az elmúlt évek trendjeit megfigyelve az Árukereső.hu elemzése szerint az online vásárolt termékek toplistáján egyre előkelőbb helyre kerülnek a gyerekjátékok. A nők körében mára a harmadik legnépszerűbb online megrendelt karácsonyi termékkategória a gyerekjáték.

Csillagászati számok az USA-ból

Merőben más a lépték az Egyesült Államokban, ahol egyetlen negyedév alatt (2012 harmadik negyedében) csaknem 42 milliárd dollárt, vagyis több mint 9 billió forintot költöttek el a neten a fogyasztók – legalábbis a comScore becslése szerint. Ez egyébként 15 százalékos megugrás a tavalyi év azonos időszakához képest, s így az idei harmadik negyedév lett a tizenkettedik a sorban, amely növekedést hozott éves összehasonlításban (és a nyolcadik olyan, amely kétszámjegyűt). Nem meglepő módon az ünnepi vásárlási hisztériát is magába foglaló negyedik negyedév szokott a legerősebb lenni Amerikában, az év maradékában pedig fokozatos lecsengés figyelhető meg. Tekintve, hogy már tavaly év végén is megközelítette az 50 milliárd dollárt a költés (miközben a harmadik negyedben még “csak” 36,3 milliárdot fordítottak netes vásárlásra a vevők), idén várhatóan jócskán meghaladhatja az 50 milliárdos lélektaninak mondható határt a mutató, ami rekordot jelentene a kontinensnyi országban. Ráadásul a fogyasztói várakozások is javuló tendenciát mutatnak, amelyet a munkaerő- és az ingatlanpiac talpra állásának beindulása is alátámaszt.

A harmadik negyedben egyébként a legnagyobb növekedést a digitális tartalmak produkálták az USA-ban, de a fogyasztói elektronikai cikkek, a belépők, a kiegészítők és a számítógépes szoftverek is mind 16 százaléknál nagyobb emelkedést értek el éves összevetésben. További érdekesség, hogy a comScore felmérése szerint az online vásárlók több mint harmada (37%) ellenőrizte “offline” vásárlás közben mobilkészülékén az érdeklődését felkeltett termék további elérhetőségét, vagy hasonlított össze árakat, így tulajdonképpen bemutatóteremként használva a boltokat. (Angolul el is nevezték showroomingnak ezt a tevékenységet.)

Kína a nagyok között

Közben Kínában is nagykorúvá érett az e-kereskedelmi piac. Ott már 2010-ben is 138,2 millióan vásároltak az interneten, ami 2011-re 178,4 millióra emelkedett, idén pedig megközelíti a 220 milliót az eMarketer szerint. A piackutató előrejelzése alapján ez csaknem a duplájára, 424 millióra növekszik 2016-ra. Már az idei adat is a teljes lakosság csaknem ötödét teszi ki egyébként, négy év múlva pedig az összes kínai harmadánál is több lesz online vásárlónak mondható. Tavaly 2010-hez képest több mint duplájára, 55,37 milliárd dollárra nőtt az éves költés a távol-keleti országban, 2012-ben pedig ismét – csaknem – kétszeresére nő a piac, amely így 107,5 milliárd dollárt érhet el. Ezzel Kína az ázsia-óceániai régió második legnagyobb e-kereskedelmi piaca Japán után, de globális szinten is csak két további ország, az USA és Nagy-Britannia előzi meg – ráadásul már jövőre a második helyre várják a kutatók.

Helyi sajátosságnak tekinthető, hogy míg a nyugati országokban – s ebből a szempontból ide sorolható Magyarország is – a fogyasztók elsősorban kényelmességük miatt fordulnak a webáruházakhoz, addig Kínában azért, mert számos termékhez, újdonsághoz máshogy nem is lehet hozzájutni, vagy maximum csak a legnagyobb városokban, méregdrágán. További Kína-specifikus jelenség, hogy számos globális online szereplőt nem engednek be az országba, így maroknyi helyi óriáscég – többnyire nemzetközi minták egyszerű másolatai – tartja kezében a piacot. S bár az e-kereskedelem még hosszú éveken keresztül óriási növekedésnek néz elébe, folyamatos gondot, a piacra lépni szándékozók számára komoly gátat jelent a kalózkodás, a hamisítás, a bizonytalan adózási szabályozás és az árháborúk.

Forrás: http://www.marketinginfo.hu