Kik vagyunk? Mit csináltunk? Kiknek dolgoztunk? Miket készítettünk? Karrier Kapcsolat Blog
rblmarketing blog

Google frissítés: mobilról előnyben a mobil barát oldalak

→ Balázs

Aki tud olvasni a sorok között és”érzi” a Google üzleti filozófiáját, sejthette, hogy valamire készülnek a Googleös fiúk: ismét optimalizálták keresési algoritmusukat.

Már hónapokkal ezelőtt elkezdődött. Folyamatosan kaptuk a figyelmeztetéseket a Webmastertoolsba általunk beregisztrált, nem mobil barát oldalakról:

„Mobilos használattal kapcsolatos problémák javítása itt: …

A Google rendszerei tesztelték webhelyének 59 oldalát, és úgy találták, hogy az 100%-uk kritikus mobilos használhatósági hibákat tartalmaz. Ezen 59 oldal hibái jelentősen befolyásolják a mobilos felhasználók webhelyével kapcsolatos tapasztalatait. Ezeket az oldalakat a Google Keresés nem fogja mobilbarátnak tekinteni, ezért okostelefonos felhasználók számára ennek megfelelően jelennek meg, és a rangsorolásban elfoglalt helyük is eszerint alakul.”

A keresési algoritmust a mai nappal frissítették, amit szakmai berkekben csak MOBILEGEDDON-ként emlegetnek, és komoly keresési találat átrendeződés várható a mobil eszközökről indított keresések esetén.

Miről is szól a mai frissítés?

Az már elég elcsépelt, hogy az okos telefonos és táblagépek elterjedésével a mobilról történő internetezés drasztikusan növekszik. Ugyan így nő azoknak a száma is, akik mobil eszközeiken keresnek valamit az interneten, elsősorban a Google kereső használatával. A mobilról történő keresések aránya hazánkban még csak 10-15% körül alakul az asztali gépekhez képest, de vannak olyan országok, ahol eléri akár az 50%-ot is. Persze ez is, mint sok minden, iparág függő.

A változtatás teljesen logikus. Azoknak, akik mobil eszközön keresnek, elsősorban olyan weboldalakat jelenít meg a Google keresője, ami mobil eszközre optimalizált, így a felhasználói élmény garantált. Olyan ez, mintha egy e-mailes megkeresésre postai levélben válaszoltak volna eddig, de most végre e-mailben történik a reagálás (megtörtént egy hazai távközlési szolgáltatóval).

Mit kell tenni?

Ha nem akarunk látogatókat veszíteni, el kell készíteni a weboldal responsive változatát, ami alkalmazkodik minden eszköz képernyőjének felbontásához.

Az igazság az, hogy eddig is sok látogatót veszthetett az, aki nem fejlesztette tovább weboldalát, hiszen a felhasználók egyre jobban hozzá vannak szokva a felhasználói élményhez, azt az oldalt olvassák, ahol azt könnyedén megtehetik.

A Google a te mobil barátod

A Google korábban már elérhetővé tett egy online felületet, ahol megvizsgálhatjuk, hogy a Google mobil barátnak látja-e a weboldalunkat. Mobil barát vizsgáló

Mi lehet tenni?

Két megoldás létezik.

1)    Ha van időd és értesz is hozzá, akkor végig böngészed a Google útmutatóit és megpróbálod magad mobil baráttá tenni az oldaladat

2)    Szólsz a webes csapatodnak, vagy ha nincsen, akkor megkeresel bennünket és segítünk az átalakításban.

De nem érdemes az időt húzni, mert a konkurencia is lépni fog (ha már nem lépett) és azon kapod magad, hogy az oldalad látogatottsága, a megkeresések és rendelések száma csökken.

És az fájni szokott.

 

Írjál nekünk,nekem és 48 órán belül ajánlatot adunk az átalakításra:

Rönky Balázs

06 30 6803903

ronky.balazs@rblmarketing.hu