Kik vagyunk? Mit csináltunk? Kiknek dolgoztunk? Miket készítettünk? Karrier Kapcsolat Blog
rblmarketing blog

Az üzenet 5 másodpercen belül megsemmisíti önmagát!

→ Balázs

 

Ön mit küldene ismerőseinek, ha tudná, hogy pár másodpercen belül semmi nyoma nem lesz az üzenetének? A Snapchat épp ezt a felhasználói élményt nyújtja, megy is rajta minden, főleg az amerikai tinédzserek kaptak rá az ízére. Annyira, hogy a Facebook 3 milliárd dollárt is hajlandó lenne fizetni a cégért. A szülők azonban egyre jobban aggódnak, mert az alkalmazás tökéletesen alkalmas a szexképek következmények nélküli küldözgetésre.

A Facebookra naponta átlagosan 350 millió fotót töltenek fel az oldal felhasználói. Ez óriási szám, ha a képeket A4-es méretben kinyomtatnánk, beteríthetnénk velük az egész Velencei-tavat. Míg azonban a Facebookra feltöltött fotók számának növekedése az utóbbi hónapokban lassulni látszik, egy itthon szinte még teljesen ismeretlen, mindössze két éve létező mobilalkalmazás a fotómegosztások számában a nyáron utolérte a Facebookot, és azóta is folyamatosan növeli forgalmát.

Hogy ezt a rengeteg képet hányan állítják elő, arra csak tippek vannak, a főleg Amerikában népszerű Snapchatnek a becslések szerint világszerte több mint 30 millió felhasználója lehet. Többségük tinédzser vagy huszonéves, így nem csoda, hogy az épp a fiatal felhasználók elvesztése miatt siránkozó Facebook nemrég 3 milliárd dollárt (660 milliárd forintot – ez a pénz bőven meghaladja a négyes metró teljes árát is) ajánlott a cégért. A szekér tehát nagyon jól fut, de már gondok is bőven akadnak, főleg azért, mert a felhasználók rájöttek, hogy az alkalmazás tökéletes a szexchatre.

Mi a fene az a Snapchat?

A Snapchat egy közösségi mobilalkalmazás, aminek lényege, hogy a felhasználók képeket, rajzokat, szöveget és rövid videókat küldhetnek egymásnak, amelyek – miután a címzett megnézte őket – pár másodpercen belül törlődnek. A címzett persze azt is megteheti, hogy megtartja az üzenetet, átszerkeszti, belerajzol és továbbküldi, de végül ebben az esetben is törlődik a kép a küldő és a fogadó telefonról is. A feladó állíthatja be, hogy pontosan mennyi ideig láthatja az üzenetet a címzett: jelenleg 1 és 10 másodperc közötti skálán választhatunk. Az üzeneteket a fejlesztők eredeti szlogenje szerint lehetetlen visszakeresni, azoknak még a Snapchat szerverein sem marad nyoma.

A cég tipikus Szilícium-völgyi startup, stanfordos diákok fejlesztették ki az alkalmazást, azóta egyiküket ki is rúgták az egyetemről, és ahogy az ilyen történetekben lenni szokott, egy korábbi iskolatársuk be is perelte a Snapchat vezetőit, mondván, az ő ötletét lopták el. Ugyan az alkalmazás felhasználóinak tábora elképesztő gyorsasággal bővül, a cégnek állítólag még mindig nincsenek bevételei, eddig startupok finanszírozására szakosodott befektetési alapok tartották el őket.

A Snapchat pénzelése azonban egyelőre határozottan jó üzletnek tűnik: a cég értékét év elején még csak 60-70 millió dollárra becsülték, nyáron 860 millióra, november elején pedig a Wall Street Journal szerint a Facebook már 3 milliárd dollárt adott volna az alkalmazásért, de a tulajdonosok nemet mondtak az ajánlatra. Ezzel elérték, hogy pár nap múlva már 3,5 milliárd dollárra taksálják a cég értékét.

Miért jó?

A Snapchat tulajdonképpen egy nagyon jó ötletre épített, egyszerű filozófia szerint működő és egyszerűen kezelhető mobilalkalmazás, két legnagyobb előnye talán a gyorsaság és az üzenetek automatikus törlése. Előbbi elsősorban a fiatalok számára vonzó, a felhasználók 95 százaléka 29 év alatti, sokan még kiskorúak is. Az amerikai gimnazisták és felsőtagozatosok körében hatalmas népszerűségre tett szert az alkalmazás, ők már többnyire ezzel szórakoztatják magukat a tanórákon, a néhány éve még menő Facebookra pedig egyre kevesebbszer jelentkeznek be.

Nem az örökkévalóságnak készül

Forrás: AFP

A második nagy előnyt, az üzenetek törlését kezdetben az alkalmazás legnagyobb gyengéjének tartották a befektetők, most viszont már jól látszik, hogy inkább vonzóvá teszi a Snapchatet. Ez teszi ugyanis lehetővé, hogy mindenféle felelősség nélkül, tulajdonképpen akármiről képeket és videókat küldhessenek egymásnak a felhasználók. Később úgysem érheti őket büntetés, hiszen senki nem tudja meg, miről üzengettek egymásnak.

Idén nyáron Oregon államban ítéltek 10 év börtönre egy középiskolai tanárt, miután beismerte, hogy Snapchaten keresztül szexuális képüzeneteket váltott egyik diákjával

A cikk itt folytatódik: http://www.origo.hu/